Napoleonka z herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej szklance mleka rozdrobniamy mąke i jajka, druga szklanke mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
2.Do gotującego sie mleka wlewamy rozmieszana mąke z jajkami i mlekiem, cały czas mieszając(na malutkim ogniu), do powstania masy budyniowej. Ugotowaną masę budyniową odstawiamy do przestudzenia po czym ucieramy razem z masłem na gładką masę kremową.
3.Przystępujemy do końcowej fazy ciasta z herbatnikami. Dno formy wykładamy herbatnikami, na nie masę budyniową następnie znowu herbatniki. Na wierzchnią warstwę herbatników wylewamy pozostały krem. Wyrównujemy bardzo dokładnie i posypujemy starta czekolada. Całość wstawiamy do lodówki z celu schłodzenia i zmiękczenia się ciastek. Smacznego!
Komentarze