Napoleonka z herbatników

  • wyświetlono: 1168 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mój 2,5 letni synek ją uwielbia

malgoska

Składniki

2 paczki herbatników
kostka masła
0.5l mleka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
6 łyżek cukru
cukier waniliowy
czekolada gorzka starta na małych oczkach
tortownica prostokątna

Sposób przygotowania przepisu:

Napoleonka z herbatników

  • 1. W jednej szklance mleka rozdrobniamy mąke i jajka, druga szklanke mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
  • 2. Do gotującego sie mleka wlewamy rozmieszana mąke z jajkami i mlekiem, cały czas mieszając(na malutkim ogniu), do powstania masy budyniowej. Ugotowaną masę budyniową odstawiamy do przestudzenia po czym ucieramy razem z masłem na gładką masę kremową.
  • 3. Przystępujemy do końcowej fazy ciasta z herbatnikami. Dno formy wykładamy herbatnikami, na nie masę budyniową następnie znowu herbatniki. Na wierzchnią warstwę herbatników wylewamy pozostały krem. Wyrównujemy bardzo dokładnie i posypujemy starta czekolada. Całość wstawiamy do lodówki z celu schłodzenia i zmiękczenia się ciastek. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciecałoroczny deser -D

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...