Napoleonka po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie uformuj na kształt prostokątnych bułek o wymiarach 5 cm x 10 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni – piecz przez 12-15 minut.
2.Żółtka, cukier i białko ubij na gładką masę, dodaj zapach waniliowy lub szczyptę startej laski wanilii, wymieszaj i odstaw na bok.
3.W międzyczasie zagotuj mleko.
Do masy z jajek, cukru i białka dodaj mąkę i gorące mleko. Całość zagotuj – do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
4.Upieczone bułki przekrój na połówki wzdłuż. 1 kromkę posmaruj grubą warstwą przygotowanej uprzednio masy, posyp orzechami i przykryj 2 kromką. Wierzch posmaruj cienko nadzieniem, posyp cukrem pudrem i kakao. Podawaj na zimno.
Komentarze