Napoleonka po rosyjsku

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis z warsztatów Kurta Schellera. Wspaniała! Polecam :)Jeśli ktoś z uczestników zdążył zrobić zdjęcie to bardzo proszę dodać do przepisu :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie (mrożone): 1 opakowanie
    - żółtka: 10 sztuk
    - białko: 1 sztuka
    - cukier: 400 gramów
    - laska wanilii (starta): 1 sztuka
    - mąka: 6 łyżeczek
    - mleko: 1.5 szklanki
    - masło: 250 gramów
    - orzechy włoskie: 5 sztuk
    - cukier puder: 5 łyżek
    - kakao: 1 łyżka

Napoleonka po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto francuskie 1. Ciasto francuskie uformuj na kształt prostokątnych bułek o wymiarach 5 cm x 10 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni – piecz przez 12-15 minut.
  • 2. Żółtka, cukier i białko ubij na gładką masę, dodaj zapach waniliowy lub szczyptę startej laski wanilii, wymieszaj i odstaw na bok.
  • 3. W międzyczasie zagotuj mleko.
    Do masy z jajek, cukru i białka dodaj mąkę i gorące mleko. Całość zagotuj – do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
  • 4. Upieczone bułki przekrój na połówki wzdłuż. 1 kromkę posmaruj grubą warstwą przygotowanej uprzednio masy, posyp orzechami i przykryj 2 kromką. Wierzch posmaruj cienko nadzieniem, posyp cukrem pudrem i kakao. Podawaj na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy