Napoleonka Ireny

  • wyświetlono: 1803 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od znajomej rodziców. Trafił na stałe do mojego menu :)

20431398_1507802295947480_4838636873107244090_n
  • 15 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

ciasto:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
¾ szklanki gęstej śmietany
1 żółtko
1 łyżka smalcu lub oleju
krem:
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania przepisu:

Napoleonka Ireny

  • Upieczone placki1. Mąkę posiekać z masłem i smalcem (lub olejem), dodać śmietanę i żółtko. Ciasto podzielić na cztery placki. Upiec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na blaszce 30x45 cm.
  • Gotowe ciasto2. Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Gdy reszta mleka się zagotuje, dodać przygotowany budyń i mieszać do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem i od razy przełożyć nim placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Porady

1. Na blaszce 20x35 pieczemy 6 placków, kremu wystarczy.

2. Jeśli w ostatniej chwili okaże się, że nie mamy w domu mąki ziemniaczanej (jak u mnie ;)) to proszek budyniowy (waniliowy lub śmietankowy) mieszamy z jajkami i cukrami i dalej postępujemy tak samo :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowado kawycoś słodkiegonapoleonkasłodki podwieczorekprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Napoleonka

Dodane przez: beatab9

Napoleonka

Wykwintny deser do kawy

image-0rppkid

Dodane przez: Iza2324

Napoleonka

To ciasto jest jednym z pierwszych...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

NAPOLEONKA

Trochę inne ciasto, składa się...

Napoleonka

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Napoleonka

W lodówce miałam leżeć opakowanie...

napoleonka

Dodane przez: Konto nieaktywne

NAPOLEONKA

Ten przepis znalazłam w starym...

Dodane przez: anka1988

Napoleonka

Jedno z moich pierwszych ciast...