Napoleonka

0 (0 ocen)

Bardzo dobre ciasto które nie wymaga zbyt dużo pracy.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    kostka margaryny
    1/2 szklanki gęstej śmietany

    Masa budyniowa:
    3/4 l mleka
    5 dag masła
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    oraz
    cukier puder do posypania ciasta

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy dodajemy mąkę, śmietaną i dokładnie wyrabiamy. Ciasto chłodzimy około 20 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na blaszki 25x36 nakłuwamy widelcem i pieczemy każdy placek po 20 minut w 200 C.
  • 2. 1/2 l mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka miksujemy jajka, budyń, obie mąki wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Gorący krem wykładamy na jeden blat ciasta i ostrożnie zsuwamy kolejną warstwę ciasta uważając aby nie połamać placka. Posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy