NAPOLEONKA

0 (0 ocen)

Ten przepis znalazłam w starym zeszycie mojej mamy.

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 3 dag drożdży, 1 łyżka drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany.

    Krem: litr mleka, szklanka mąki, niepełna szklanka cukru, 2 żółtka, cukier waniliowy.

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną posiekać. Drożdże+ cukier+ śmietanę dokładnie całość wymieszać. Dodać do posiekanej mąki z margaryną. Całość zagnieść. Podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C
  • 2. Pół litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozmącić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać. Wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
  • 3. Ciepły krem wyłożyć na ciasto, przykryć drugim plackiem, lekko przycisnąć. Po całkowitym wystygnięciu obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy