Napoleonka

0 (0 ocen)

  • 2 min

To ciasto jest jednym z pierwszych które zaczęłam robić, a jest z przepisu mojej babci.

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2szklanki mąki pszennej
    1 margaryna
    3łyżki kwaśnej śmietany
    1żółtko
    Krem:
    3/4litra mleka
    1/2kostki masła
    9łyżek cukru
    2cukry wanilinowe
    3czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    3łyżki mąki pszennej
    3jajka+białko

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowy wypiek 1. Ciasto:
    Przesiać mąkę na stolnice, dodać do tego zimną kostkę margaryny i dokładnie posiekać nożem. Jak już będzie posiekane dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, rozwałkować i piec na złoty kolor.
    Krem:
    Mleko zagotować z masłem. Resztę składników połączyć w misce w jednolitą masę. Jak mleko zacznie się gotować wlać masę i energicznie mieszając, zagotować jak budyń.
    Gorącym kremem przełożyć placki, a wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Dobrze jest zrobić ciasto dzień wcześniej i schować do lodówki.:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy