NAPOLEONKA

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Trochę inne ciasto, składa się z trzech placków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/
    ciasto:
    -3 szklanki mąki
    -1 szklanka cukru
    -2 jajka
    -2 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy
    -1 margaryna
    2/
    masa budyniowa:
    -1 biały budyń
    -1 szklanka mąki
    -4 żółtka
    -1 szklanka mleka
    3/
    to wszystko wymieszać.
    -4 szklanki mleka
    -1 szklanka cukru
    -1 cukier waniliowy
    4/
    -1 masło
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Rozwałkować każdy i upiec trzy placki.(25x42) Piec w 175* 20 min.
  • 2. to wszystko wymieszać.
  • 3. zagotować mleko z cukrem,wlać wymieszaną mąkę z resztą i ugotować jak budyń.Ostudzić, od czasu do czasu mieszając.
  • 4. zmiksować masło, dodając po łyżce budyniu. Masę podzielić na dwie części. Przełożyć placki ciasta. Na górę posypać ,grubo cukrem pudrem.(przez sitko)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować