Napoleonka .

  • wyświetlono: 1019 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Napoleonka jest przepyszna:) Rozpływa się w ustach. Warto ją czasem przygotować :)Kruchutkie ciasto, delikatny krem . :)

Misia1730
  • 180min

Składniki

Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany
- szczypta soli
Krem:
- 1 litr mleka
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania przepisu:

Napoleonka .

  • 1. 1. Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy sól i śmietanę. Zagniatamy. Schładzamy ok. 2- 3 godziny. Rozwałkowujemy na blachy i pieczemy 2 placki w temp. 180 * C przez ok. 20 minut
  • 2. 2. Jaja ubijamy ze szklanką mleka i mąkami. Pozostałe mleko gotujemy z cukrami i margaryną. Masę jajeczną dodajemy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Placki przekładamy kremem. Dajemy do przestudzenia. Zimne kroimy.
    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Napoleonka

Dodane przez: SylwiaSad1983

Napoleonka

Ciasto jest przede wszystkim niezwykle:...

Napoleonka

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Napoleonka

W lodówce miałam leżeć opakowanie...

Dodane przez: anka1988

Napoleonka

Jedno z moich pierwszych ciast...

napoleonka

Dodane przez: Konto nieaktywne

NAPOLEONKA

Ten przepis znalazłam w starym...

Napoleonka ekspres

Dodane przez: kasiac

Napoleonka ekspres

Idealna na elegancki deser w tygodniu,...

Napoleonka

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Napoleonka

Pyszne ciasto do niedzielnej kawy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE