Napój monastyrski

5 (1 ocen)

  • 30 min

Napój jest bardzo aromatyczny i lekko musujący.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    50 dag miodu
    5 dag drożdży
    sok wyciśnięty z 3 cytryn
    płaska łyżeczka pachnących przypraw korzennych (mogą to być utłuczone goździki, cynamon, kolendra, ziele angielskie)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Napoje

Napój monastyrski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę z miodem i ,,korzeniami". Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W łyżce wody rozprowadzamy drożdże. Gdy podrosną, łączymy z chłodnym napojem. Dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy.
  • 3. Napój cedzimy i rozlewamy do czystych butelek. Przykrywamy je gazą i przechowujemy 12 godzin w temperaturze pokojowej.
  • 4. Po 12 godzinach butelki korkujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Po 3 tygodniach napój jest idealny!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Przyprawy Woda Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować