Napój cytrynowy z imbirem i miodem

4.95 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Cytryna, imbir i mód to trzy składniki tworzące doskonałe połączenie, które skutecznie wzmocnia układ odpornościowy organizmu. Idealnie sprawdzi się na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy go pić o każdej porze roku. Taki napój jest pyszny i doskonale rozgrzewa. Jeśli jestem zmarznięta to piję go na ciepło aby się rozgrzać, ale najczęściej przygotowuje go wieczorem i piję rano na czczo dla wzmocnienia organizmu.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml wrzątku,
    sok wyciśnięty z ½ średniej cytryny,
    ok. 2 cm świeżego korzenia imbiru,
    czubata łyżka miodu,
Wystaw ocenę:

4.95 (147 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Napój cytrynowy z imbirem i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń imbiru ścieram na tarce o małych oczkach ( lub przeciskam przez praskę do czosnku) i zalewam wrzątkiem. Odstawiam pod przykryciem na około 15 min, przecedzam. Następnie dodaję sok wyciśnięty z cytryny i czubatą łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie mieszam. Na zdrowie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować