Napój burakowy z ogórkiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Agnieszka Łoboda

  • Łatwy

Składniki:

  • - buraki: 50 dekagramów
    - skórka z razowego chleba: 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - ogórki: 1 kilogram
    - koperek: 1 pęczek
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

Napój burakowy z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek myjemy, osączamy i siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Kwas: buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Wkładamy do kamionkowego garnka. Dodajemy 1/4 czosnku, cukier, 1/2 łyżki soli i skórkę chleba. Za lewamy litrem chłodnej, przegotowanej wody. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Przecedzamy. Przechowujemy w lodówce.

  • 3. Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z kwasem i pozostałym czosnkiem. Solimy, wsypujemy koperek.

Komentarze

Podobne przepisy