napar z łuski kakao

4.49 (204 ocen)

  • 30 min

Idealny napój zamiast kakao lub porannej kawy. Dobry zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Przepis i dokładne proporcje dostałam od znajomych ze Śląska.

  • 30 min

Składniki:

  • litr wrzącej wody
    4 czubate łyżki łuski kakao (około 80g)
    duża łyżka cukru trzcinowego
    szklanka mleka, najlepiej wiejskiego od krowy, nie z kartonu ;)
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Napar z łuski kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łuska kakao 1. Łuskę kakao zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 - 20 minut.
  • 2. Odcedzamy łuskę przez sito do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy cukier i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do ponownego wrzenia. Przelewamy do ulubionych kubków lub filiżanek.

Porady

Napój można podawać zarówno na zimno lub gorąco. W wersji na zimno proponuję podawać z kostkami lodu i bitą śmietaną. WAŻNE: nie doprawiamy napoju cukrami smakowymi typu waniliowy/cynamonowy by nie zdominowały naturalnego smaku napoju. NAPÓJ PO ZAGOTOWANIU Z MLEKIEM MOŻNA NAWET KILKAKROTNIE PODGRZEWAĆ. NIE TRACI PRZY TYM SWOICH NATURALNYCH WARTOŚCI.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować