Budyniowiec

4.5 (168 ocen)

  • 15 min

Musiałam bardzo szybko podać coś słodkiego do kawy. I wyszło właśnie to.Dosyć słodkie, ale pyszne ciasto bez pieczenia.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 paczki herbatników petit beurre
    10 dag powideł śliwkowych
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    mały słoiczek gruszek w syropie
    1 litr mleka
    2 łyżki masła ekstra
    0,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki żelatyny instant


Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyniowiec 1. Herbatniki po dwa przełożyłam powidłami i ułożyłam w blaszce (. wyłożonej folią aluminiową.
  • budyniowiec 2. 3 szklanki mleka zagotowałam z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.Budynie wymieszałam z pozostałą 1 szkl. mleka i wlałam do wrzącego mleka.Mieszając doprowadziłam do zagotowania się budyniu.Kiedy zgęstniał odstawiłam go na chwilę,dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i pozostawiłam aby troszeczkę ostygł.
  • budyniowiec 3. Wyłożyłam budyń na przygotowane herbatniki.Gruszki dokładnie odsączyłam z syropu i ułożyłam na budyniu. Na wierzch położyłam pozostałe pojedyncze herbatniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować