Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych

4.5 (149 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
    2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka mleka
    200 ml oleju rzepakowego
    Syrop cukrowy:
    1/2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
    Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
    W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
    Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
    (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
    Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kasza manna Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować