Jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny
Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.
Komentarze