nalewka żołędziowa

4.49 (172 ocen)

  • 60 min

kto raz spróbuje nie oprze sie jej smakiem....

  • 60 min

Składniki:

  • kilogram żołedzi, litr wody, pół kg cukru, cukier waniliowy, szczypta sody oczyszczonej, poł litra spirytusu
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka żołędziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pozbierać żołędzie kiedy leżą już na ziemi pod dębem. Obrać je ze skoprupek, uprażyć na patelni, ostudzić i zmielić. Wsypać do garnka, zalac litrem wrzątku i pozostawić pod przykryciem na ok 1 h. Przefiltrować, dodać cukier, torebkę cukru waniliowego, sodę, zagotować i ostawić do wystygnięcia. nastepnie wlać powoli spirytus, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawic w ciemne miejsce na 6 tyg

Porady

nieco inna wersja nalewki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować