Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy

  • wyświetlono: 142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jedna z lepszych pod względem smakowym nalewka, dodatek skórki pomarańczowej i goździków to był strzał w dziesiątkę. Ta nalewka nie tylko rozgrzewa ale może uprzyjemnić spotkanie w gronie rodzinnym podczas różnych uroczystości czy też nadchodzących świąt.

Magster
  • 12 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

1 szklanka świeżych na owoców żurawiny
25 dag suszonych owoców żurawiny
500 ml wódki
509 ml spirytusu
4 łyżki miodu
2 goździki
Skórką z 1/2 pomarańczy

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka z żurawiny z nutą pomarańczy

  • 1. Świeżą żurawinę myjemy i przesypujemy do słoja, dodajemy miód, goździki i alkohol. Skórkę z pomarańczy należy dokładnie oddzielić od białej jej części, można to zrobić za pomocą tarelka delikatnie pocierając. Skórkę dodać do słoja, słój szczelnie zakręcić. Całość odstawić na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę można przefiltrować i przelać do butelek.

Porady

Czas podany nie obejmuje czasu dojrzewania nalewki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinanalewkadomowa nalewkanalewka z żurawinynalewka z żurawiną i pomarańczą

Komentarze

Podobne przepisy

nalewka z aronii

Dodane przez: anta19

Nalewka z aronii z wiśniową nutą

Nalewki zazwyczaj są czasochłonne,...

image-0jeit0q

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Malinówka - nalewka z malin

Reklamować domowych nalewek raczej...

Nalewka z głogu

Dodane przez: rena123

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

Nalewka z dyni z nutą pigwy

Dodane przez: krys1a

Nalewka z dyni z nutą pigwy

Lubię eksperymentować nowe smaki.

Nalewka z imbiru

Dodane przez: Magster

Nalewka z imbiru

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE