Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami

4.46 (150 ocen)

Jesień to najlepszy czas dla nalewek. Wymagają trochę cierpliwości, jednak warto poświęcić im trochę czasu. Szczególnie tej z pigwy, która jest prawdziwą kopalnią witaminy C i dobrego smaku

Składniki:

  • 1,5 kg pigwy
    0,7 kg cukru
    1 litr spirytusu (70%)
    skórka z 1 pomarańczy
    7 goździków
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z pigwy z pomarańczą i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie owoce pigwy dokładnie umyć, oczyścić z nasion i pokroić w dosyć cienkie półtalarki.
  • 2. Następnie pigwę, skórkę z pomarańczy oraz goździki zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie. Co jakiś czas warto potrząsnąć słojem, aby wszystko dobrze się zmieszało.
  • 3. Po tym czasie zlewamy alkohol i odstawiamy w szczelnie zamkniętej butelce. Owoce zasypujemy cukrem (lub miodem jeśli zdecydowaliśmy się na tę opcję). Powinien on wyciągnąć z owoców cały alkohol. Po ok. 4 tygodniach powinniśmy uzyskać likier. Wtedy możemy odsączyć pigwę, owoce wyrzucić, a likier połączyć z alkoholem, którym na początku zalaliśmy owoce.
  • 4. Tak uzyskaną nalewkę powinniśmy rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2-3 miesiące. Im dłużej dojrzewa, tym lepiej smakuje.

Porady

W przepisie cukier możemy użyć pół na pół z miodem lub całkiem go nim zastąpić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Nalewka Pigwa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować