Nalewka z pigwowca

4.5 (179 ocen)

  • 15 min

W mojej piwniczce oprócz tradycyjnych przetworów z warzyw i owoców nie może zabraknąć nalewek i likierów.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
    1 szkl cukru
    1,5 szkl spirytusu
    1 szkl wody
    5 łyżek miodu
    skórka z 1 pomarańczy
    sok z1 pomarańczy
    50 ml rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z pigwowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć , oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić, wsypać do słoja i zalać alkoholem. Odstawić na 3 tygodnie i po tym czasie zlać ekstrakt. Pozostałe owoce zasypać cukrem i odstawić na około tydzień, aż cukier się rozpuści. Codziennie należy wstrząsać słojem. Zlać syrop, połączyć z ekstraktem i pozostałymi składnikami. Odstawić na kolejne 3 tygodnie. Przecedzić kilka razy przez gazę o odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Powinna leżakować minimum 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować