Nalewka z owocu kiwi

4.47 (159 ocen)

  • 840 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jest to nalewka zrobiona na owocach kiwi. Nalewka z kiwi maceruje się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.

  • 840 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owocu kiwi
    0,7 l alkoholu 60%
    1 białe wytrawne wino
    100 g cukru trzcinowego
    3 cm kory cynamonowej
    pół cytryny (pokrojonej w plastry bez pestek)
    skórka z połowy cytryny bez albedo
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z owocu kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte, pokrojone w plasterki razem ze skórą owoce kiwi i cukier wkładamy do słoja. Dodajemy 3 cm kory cynamonowej, połowę pokrojonej w plasterki bez pestek cytryny oraz skórkę z połowy cytryny bez białego albedo. Wszystko zalewamy alkoholem 60% i butelką białego wina wytrawnego.Słój szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 4 dni. Po okresie 4 dniowej maceracji oddzielamy nalew od owocu i filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu (piwnica) na kolejne 4-5 tygodni.

Porady

Nalewka z kiwi maceruje się tylko do 4 dni, gdyż po dłuższej maceracji z nalewki zrobi się gęsta jak kisiel ciecz, nie do przefiltrowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować