Nalewka z mango (mangówka)

4.6 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaskakująco dobra nalewka z mango.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże mango (dojrzałe, ale nadal lekko twarde)
    200 ml spirytusu 95%;
    500 ml wódki 40%;
    1 limonka;
    350 ml wody;
    150 g cukru.
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka z mango (mangówka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mango 1. Najtrudniejszy etap to wybór dobrego mango. Powinno być już dojrzałe i słodkie, ale przy tym jeszcze lekko twarde. Jeśli jednak nie możecie sobie pozwolić na wybrzydzanie, to weźcie jakiekolwiek i miejcie nadzieję, że coś z niego wyjdzie. Jak to w życiu.

    Owoce obieramy i kroimy na dużą kosteczkę albo w co nam tam wygodnie. Mango wrzucamy do słoja, a następnie dodajemy sok wyciśnięty z jednej limonki. Mieszamy ze sobą 500 ml wódki oraz 200 ml spirytusu i przelewamy alkohol do słoja. W idealnym świecie alkohol powinien zakryć nam w całości owoce.
  • 2. Całość odstawiamy w bezpieczne miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie mango zaczyna wytracać swój kolor i ogólnie wyglądać coraz mniej apetycznie. Nie ma co ryzykować pogłębienia tego procesu, dlatego odcedzamy owoce na durszlaku i zlewamy alkohol do osobnego naczynia. Podczas gdy mango spokojnie sobie ocieka, my przystępujemy do robienia syropu.

    Gotujemy wodę w garnku, a następnie rozpuszczamy w niej cukier. Mango ponownie wrzucamy do słoja i wlewamy do niego ostudzony syrop. Zakręcamy pojemnik i trzęsiemy nim kilka minut jak podczas gry na meksykańskich marakasach. Dla zachowania odpowiedniej intensywności i wyczucia czasu można puścić sobie w tle jakiś utwór El Mariachi. Proces ten ma na celu wyciśnięcie z mango resztek pochłoniętego alkoholu oraz zapewnienie organizmowi odpowiedniej dawki kardio.
  • 3. Po zakończeniu kącika muzycznego po raz kolejny cedzimy mango. Syrop wlewamy do wcześniej pozyskanego nalewu i mieszamy, a mango wykorzystujemy wedle własnej inwencji twórczej. W dalszej kolejności bierzemy się do filtrowania nalewki. Ja w pierwszej kolejności odcedziłem nalewkę przez worek do nalewek, a dopiero za drugim razem przelałem ją do butelek przez filtr do kawy. W efekcie uzyskałem niecały 1 litr przejrzystej nalewki z mango.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mango Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować