Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu Czarka

4.49 (146 ocen)

  • 8640 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i zdrowa nalewka z czarnej porzeczki.

  • 8640 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg. czarnej porzeczki
    0.5 kg cukru
    1,5 litra alkoholu 60% (1 litr spirytusu + 0,5 litra wody)
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarną porzeczkę wrzucamy do 5 litrowego słoja, zalewamy alkoholem, potrząsam słojem i stawiamy w ciemnym miejscu na 6 tygodni. Po tym okresie zlewamy nalew a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy ponownie na okres 6 tygodni, potrząsamy 2-3 razy w tygodniu słojem.Po tym okresie zlewamy powstały słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy odstawiamy na 2-3 tygodnie i po tym okresie ponownie filtrujemy i odstawiamy na 2-3 tygodni. Po kolejnym filtrowaniu nalewkę rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 8-10 miesięcy do piwnicy żeby dojrzała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować