Nalewka z czarnej porzeczki

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyśmienita aromatyczna nalewka najlepsza na długie zimowe wieczory.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg świeżych owoców czarnej porzeczki
    1/2 l czystej wódki
    1/2 l spirytusu
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Nalewki

Nalewka z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce umyć i oczyścić z szypułek, osuszyć i przełożyć do dużego słoja. Pozostawić w ciemnym miejscu na 1-2 miesięcy.
  • 2. Owoce przecedzić, alkohol zlać do butelek natomiast owoce przełożyć ponownie do słoja i zasypać cukrem, szczelnie zakręcić i ponownie wstawić w zaciemnione miejsce na ok. 7 dni od czasu do czasu potrząsając słojem.
  • 3. Owoce ponownie zalać tym samym alkoholem i zostawić na 1 miesiąc. Po tym czasie owoce przefiltrować, alkohol zlać do butelek i szczelnie zamknąć. Czas oczekiwania to ok. 4-6 miesięcy.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Cukier Alkohol Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Napitki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować