Nalewka z ciemnych winogron

4.49 (181 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Z winogron z ogródka można przygotować nie tylko domowe wino, ale także smaczną nalewkę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1, 5 kg ciemnych winogron
    500 ml spirytusu 95%
    700 ml wódki 40%
    1 cytryna
    10 goździków
    1 szklanka cukru
    1 szklanka przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Napoje Nalewki Wina

Nalewka z ciemnych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Winogrona obrywamy z gałązek i płuczemy. Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na małe kawałki. Winogrona, pokrojoną cytrynę i goździki zalewamy spirytusem połączonym z wódką i odstawiamy na 6 tygodni, następnie zlewamy alkohol.
  • 2. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 tygodnie. Zlewamy wytworzony syrop, a owoce "przepłukujemy" przegotowaną wodą. Syrop i wodę łączymy z alkoholem. Odstawiamy na 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować