Nalewka z agrestu z wanilią

0 (0 ocen)

  • 16 godz. 40 min

W piwniczce mam mnóstwo różnego rodzaju nalewek ich przygotowanie jest proste, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie więc sezon na owoce i zróbcie kilka . Zimą będą jak znalazł , rozgrzeją i podreperują nasze zdrowie ;)

  • 16 godz. 40 min

Składniki:


  • 1 kg agrestu
    0,75 l wódki
    0,25 l spirytusu 96%
    40 dag cukru
    laska wanilii

Nalewka z agrestu z wanilią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest musi być mocno dojrzały, przebieramy, płuczemy i odsączamy, następnie szypułkujemy.
  • 2. Wsypujemy do szklanego słoja, rozgniatamy za pomocą drewnianej pałki. Dodajemy cukier, laskę wanilii i alkohol.
  • 3. Słój zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w jasne i ciepłe miejsce.
  • 4. Po tym czasie płyn zlewamy przez filtr i rozlewamy do butelek. Butelki lakujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na pół roku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy