Nalewka wiśniowa z lawendą

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wiśnie i lawenda to bardzo zgrany duet także w nalewce, zapewniam Was, że zimą kieliszek pachnącej nalewki poprawi humor i rozgrzeje nie tylko ciało ale i serce, polecam :D

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wiśni
    2 szklanki cukru
    1 litr spirytusu
    2 szklanki przegotowanej wody
    4-5 gałązek lawendy
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka wiśniowa z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wystudzonej przegotowanej wody wlewamy spirytus – mieszamy.

    Wiśnie myjemy, drylujemy, zachowujemy jednak 2 łyżki pestek. Wydrylowane wiśnie, gałązki lawendy i 2 łyżki pestek przekładamy do słoika i zalewamy przygotowanym wcześniej spirytusem – odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 6 tygodni.

    Po tym czasie alkohol zlewamy do butelek i odstawiamy do półki. Z wiśni wyjmujemy lawendę, a same wiśnie zasypujemy cukrem. Potrząsamy słoikiem tak aby cukier dokładnie przykrył owoce i odstawimy na 1-2 tygodnie ( raz dziennie wstrząsamy słojem).

    Powstały sok zlewamy do dużego czystego słoika (wiśnie przekładam do pojemniczka i trzymam je w lodówce są świetnym dodatkiem do tortów i deserów ) i wlewamy do niego zlany wcześniej spirytus – mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie, po tym czasie nalewka jest już gotowa do picia, jednak im dłużej postoi tym lepszego nabierze smaku, smacznego i na zdrowie :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Lawenda Nalewka Owoce Wiśnie Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować