Nalewka truskawkowo-cytrynowa

0 (0 ocen)

Moja ulubiona nalewka z truskawek z dodatkiem cytryny, ma piękny kolor i jest bardzo smaczna. Zawsze robię ją kiedy truskawki są mocno dojrzałe i słodkie.

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek
    2 cytryny
    1 kilogram cukru
    1 litr wódki
    0,5 litra spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka truskawkowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki oczyszczamy z szypułek, dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy do dużego słoika, zasypujemy cukrem. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kilka dni żeby truskawki puściły sok, codziennie potrząsamy słoikiem. Gdy cukier się rozpuści wlewamy wódkę oraz spirytus, wszystko mieszamy, odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce. Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzącą wodą, kroimy w plasterki i dodajemy do nalewki. Słoik zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy za pomocą filtrów do kawy, zlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Nalewka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować