NALEWKA TRUSKAWKOWA

4.5 (160 ocen)

  • 60 min

Specjalność mojego taty, przepisy mam od niego

  • 60 min

Składniki:

  • kg truskawek
    0,5 l wódki
    0,5 l spirytusu
    szklanka wody
    0,5 kg cukru
    łyżeczka kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Nalewka truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoja włożyć umyte, osuszone truskawki, powinny być słodkie i aromatyczne, zalać spirytusem, i wódką szczelnie zamknąć, i odstawić na dobę w ciągu dnia ustawiając słój na słońcu, a w nocy w ciepłym miejscu. Odcedzić przez lniany woreczek, owoce odcisnąć.
    Przygotować syrop: wodę z cukrem zagotować, odszumować, do gorącego wlać nalewkę i dodać kwasku cytrynowego. Szybko schłodzić w zimnej wodzie, rozlać do butelek i zakorkować. Przechowywać w ciemnym miejscu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować