Nalewka pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i „pozbawione” pestek owoce pigwy rozdrabniamy lub kroimy na niezbyt drobne kawałki. Całość umieszczamy w gąsiorku i zalewamy spirytusem i wódką.
Nastaw pozostawiam w ciemnym miejscu na okres 3 tygodni. Pamiętając jednocześnie by codziennie zamieszać gąsiorkiem, pozwala to wydobyć o wiele więcej substancji aromatycznych. Po zlaniu nastawu powinniśmy uzyskać wywar o mocy około 50- 60% ( w zależności od ilości owoców). To dopiero połowa prac jakie musimy wykonać.
2.Wodę, cukier, rozciętą laskę wanilii, cynamon i goźdżiki podgrzewamy i zbieramy z powierzchni „szumowiny”. W rezultacie otrzymujemy czysty pozbawiony zanieczyszczeń roztwór, którym możemy dosładzać wyciąg z owoców pigwy. Warto przypomnieć, że po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nasza nalewka musi jednak dojrzeć i w tym celu odstawiamy gąsiorek w ciemne miejsce. Kiedy nalewka się wyklaruje zlać do butelek, a w razie konieczności przefiltrować przez bibułkę lub watę (ja używam do filtrowania wacików kosmetycznych, sprawdzają się idealnie).
Porady
Nalewka powinna leżakować minimum 3 miesiące, aby nabrała właściwych walorów samkowych i aromatycznych. Wierzcie mi, że z każdym miesiącem leżakowania nalewka jest coraz smaczniejsza
Komentarze