Nalewka pigwówka

5 (193 ocen)

  • 16 godz. 39 min

najlepsza nalewka jaką piłam

  • 16 godz. 39 min

Składniki:

  • 0,5 litra spirytusu
    0,5 litra wódki
    ok. 1,5 kg owoców pigwy

    1 kg cukru
    1 litr wody
    1 laska wanilii
    kora cynamonu
    kilka goździków
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka pigwówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i „pozbawione” pestek owoce pigwy rozdrabniamy lub kroimy na niezbyt drobne kawałki. Całość umieszczamy w gąsiorku i zalewamy spirytusem i wódką.
    Nastaw pozostawiam w ciemnym miejscu na okres 3 tygodni. Pamiętając jednocześnie by codziennie zamieszać gąsiorkiem, pozwala to wydobyć o wiele więcej substancji aromatycznych. Po zlaniu nastawu powinniśmy uzyskać wywar o mocy około 50- 60% ( w zależności od ilości owoców). To dopiero połowa prac jakie musimy wykonać.
  • 2. Wodę, cukier, rozciętą laskę wanilii, cynamon i goźdżiki podgrzewamy i zbieramy z powierzchni „szumowiny”. W rezultacie otrzymujemy czysty pozbawiony zanieczyszczeń roztwór, którym możemy dosładzać wyciąg z owoców pigwy. Warto przypomnieć, że po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników nasza nalewka musi jednak dojrzeć i w tym celu odstawiamy gąsiorek w ciemne miejsce. Kiedy nalewka się wyklaruje zlać do butelek, a w razie konieczności przefiltrować przez bibułkę lub watę (ja używam do filtrowania wacików kosmetycznych, sprawdzają się idealnie).

Porady

Nalewka powinna leżakować minimum 3 miesiące, aby nabrała właściwych walorów samkowych i aromatycznych. Wierzcie mi, że z każdym miesiącem leżakowania nalewka jest coraz smaczniejsza

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować