Nalewka na śliwkach węgierkach

4.5 (172 ocen)

  • 3528 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka na śliwkach węgierkach. Polecam.

  • 3528 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki węgierki bez pestek 2 kg.
    cukier trzcinowy 30 dag.
    alkohol 70% 3 litry
    goździki 10 szt.
    rodzynki 2 garście
    kora cynamonowa 2 szt.
    kardamon 10 szt.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka na śliwkach węgierkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, dodać goździki, korę cynamonową, rodzynki, zalać w gąsiorku alkoholem (alkohol 70%), zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
    Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym. Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.

Porady

Aby otrzymać alkohol 70% rozcieńczam 0,5 litra spirytusu z 250 ml zimnej przegotowanej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Sylwester Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować