Nalewka na śliwkach węgierkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, dodać goździki, korę cynamonową, rodzynki, zalać w gąsiorku alkoholem (alkohol 70%), zakorkować gąsior i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Po upływie 6 tygodni zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem trzcinowym i odstawiamy na kolejne 2 tygodnie, codziennie mieszając do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po upływie 2 tygodni zlewamy nalew słodki i mieszamy z nalewem wytrawnym. Filtrujemy nalewkę przez gęstą gazę i przelewamy do butelek. Odstawiamy szczelnie zamknięte butelki w ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Porady
Aby otrzymać alkohol 70% rozcieńczam 0,5 litra spirytusu z 250 ml zimnej przegotowanej wodzie.
Komentarze