Nalewka na orzechach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zebrać młode włoskie orzechy ( najlepiej w połowie lipca). Do dwulitrowego słoja lub butelki wlać spirytus. Orzechy umyć, osuszyć, pokrajać nierdzewnym nożem. W miarę krajania wkładać do przygotowanego naczynia ze spirytusem, dodać goździki i cynamon. Pojemnik z nalewką zamknąć, owinąć ciemnym papierem i pozostawić w temperaturze pokojowej na okres od pięciu dni nawet do czterech tygodni; dłużej pozostawiona nalewka będzie bardziej ciemna, o gorzkim smaku. Z wody i cukru ugotować syrop. Nalewkę zlać z orzechów, cedząc przez sitko włożyć płatkiem gazy. Szklankę ugotowanego syropu przepłukać orzechy, od razu zlać przez sitko wyłożone gazą wraz z resztą syropu i połączyć z nalewką. Butlę z nalewką zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej na cztery - sześć miesięcy.
Komentarze