Nalewka na orzechach

  • wyświetlono: 200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo dobra na przeziębienie.

  • 30min

Składniki

50 dag orzechów włoskich,
4 szkl. spirytusu,
35 - 40 dag cukru,
2 szkl. wody,
3 - 4 goździki,
dwu-centymetrowy kawałek cynamonu.

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka na orzechach

  • 1. Zebrać młode włoskie orzechy ( najlepiej w połowie lipca). Do dwulitrowego słoja lub butelki wlać spirytus. Orzechy umyć, osuszyć, pokrajać nierdzewnym nożem. W miarę krajania wkładać do przygotowanego naczynia ze spirytusem, dodać goździki i cynamon. Pojemnik z nalewką zamknąć, owinąć ciemnym papierem i pozostawić w temperaturze pokojowej na okres od pięciu dni nawet do czterech tygodni; dłużej pozostawiona nalewka będzie bardziej ciemna, o gorzkim smaku. Z wody i cukru ugotować syrop. Nalewkę zlać z orzechów, cedząc przez sitko włożyć płatkiem gazy. Szklankę ugotowanego syropu przepłukać orzechy, od razu zlać przez sitko wyłożone gazą wraz z resztą syropu i połączyć z nalewką. Butlę z nalewką zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej na cztery - sześć miesięcy.

Porady

Nalewka im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowa nalewka.

Dodane przez: Czarek

Nalewka na owocach wiśni

Bardzo smaczna nalewka na wiśniach.

Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie

Dodane przez: Czarek

Nalewka miętowo-cytrynowa na miodzie

Bardzo smaczna nalewka o połączonych...

Nalewka na owocach agrestu

Dodane przez: Czarek

Nalewka na owocach agrestu

Nalewka działa wzmacniająco dla...

image-1jolk7u

Dodane przez: Di bloguje

Nalewka z owoców goji na miodzie (nalewka...

Spożywanie jagód goji opóźnia procesy...

Nalewka na śliwkach węgierkach

Dodane przez: Czarek

Nalewka na śliwkach węgierkach

Bardzo smaczna nalewka na śliwkach...

Nalewka na rabarbarze

Dodane przez: Czarek

Nalewka na rabarbarze

Jest to drugi mój sposób na nalewkę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE