nalewka malinowa

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Pyszna,zdrowa nalewka z malin, idealna na zimowe wieczory. Wspaniałe wspomnienie lata. polecam

  • 60 min

Składniki:

  • -1 kg dojrzałych malin
    -1/2 kg cukru
    -1/2 l przegotowanej, zimnej wody
    -1/2 l spirytusu
    -1/2 l wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalewka 1. Maliny należy przesypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Najlepiej: warstwa malin-warstwa cukru, warstwa malin-warstwa cukru itd.
    Maliny odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 dni aby puściły sok. Należy kilka razy potrzepać słojem alby cukier dobrze się rozpuścił.
    Następnie dodajemy wodę, spirytus i wódkę, jeśli nie lubimy spirytusu możemy dodać większa ilość samej wódki, lub tylko 1/2 l wódki jeśli lubimy słabe trunki. ja nie przepadam za mocnymi, jednak w przypadku tej nalewki polecam dodać chociaż odrobinę spirytusu by coś "grzało":)
    Nalewkę odkładamy na około 10 dni by wszystko się przegryzło.
    Następnie odcedzamy płyn od owoców, dokładnie wyciskamy cały sok. Maliny wyrzucamy, a nalewkę filtrujemy przez np pieluchę tetrową.
    Zlewamy do butelek i odkładamy na kilka dni.
    Po kilku dniach nalewka powinna się sklarować, a na dnie butelek pojawi się osad,
    nalewkę delikatnie zlewamy do miski a napój z dna, filtrujemy ponownie.

    Wszystko wlewamy do butelek i można się raczyć. Wiadomo nalewka im starsza tym lepsza:-)
    Ale po przygotowaniu też jest pycha :-)
    Pyszna i zdrowa, powinna się znaleźć w każdym barku, w razie przeziębienia jest nieoceniona :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować