Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny należy przesypać do dużego słoja i zasypać cukrem. Najlepiej: warstwa malin-warstwa cukru, warstwa malin-warstwa cukru itd.
Maliny odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 dni aby puściły sok. Należy kilka razy potrzepać słojem alby cukier dobrze się rozpuścił.
Następnie dodajemy wodę, spirytus i wódkę, jeśli nie lubimy spirytusu możemy dodać większa ilość samej wódki, lub tylko 1/2 l wódki jeśli lubimy słabe trunki. ja nie przepadam za mocnymi, jednak w przypadku tej nalewki polecam dodać chociaż odrobinę spirytusu by coś "grzało":)
Nalewkę odkładamy na około 10 dni by wszystko się przegryzło.
Następnie odcedzamy płyn od owoców, dokładnie wyciskamy cały sok. Maliny wyrzucamy, a nalewkę filtrujemy przez np pieluchę tetrową.
Zlewamy do butelek i odkładamy na kilka dni.
Po kilku dniach nalewka powinna się sklarować, a na dnie butelek pojawi się osad,
nalewkę delikatnie zlewamy do miski a napój z dna, filtrujemy ponownie.
Wszystko wlewamy do butelek i można się raczyć. Wiadomo nalewka im starsza tym lepsza:-)
Ale po przygotowaniu też jest pycha :-)
Pyszna i zdrowa, powinna się znaleźć w każdym barku, w razie przeziębienia jest nieoceniona :-)
Komentarze