Nalewka malinowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna, o pięknym rubinowym kolorze i wspaniałym aromacie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg malin
    1 litr wódki 40%
    1,5 szklanki cukru

Nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny przebieramy i płuczemy. Wsypujemy do dużego słoja i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę, owoce przesypujemy z powrotem do słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z wódką zlaną z malin. Odstawiamy na kolejne 6 tygodni.

Porady

Owoce można wykorzystać do ciasta lub deseru dla dorosłych. Nalewka ma ok. 30% alkoholu. Można ją "wzmocnić" dolewając spirytus (100-200 ml)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy