Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 12705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

słodziutka jak miód o niesamowicie intensywnym smaku jeżynowym

Smakchwili
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

- 1 litr jeżyn, ostrężyn, ostrężnic

- 15 dkg cukru

- 0,25 litra spirytusu

- 0,5 litra wódki

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jeżynowa

  • 1. Jeżyny dajemy do słoja i przesypujemy cukrem. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na 10 dni. Po 10 dniach wlewamy spirytus. Odstawić na kolejne 10 dni co parę dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy do słoja, a jeżyny dobrze rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę ostrężynową do pierwszej zaprawy, mieszamy i przecedzamy na gazie. Rozlewamy do butelek. Nadaję się do picia po 6 miesiącach.
PP_09-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

Nalewka miętowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka miętowa

Nalewka ma bardzo ładny zielony...

image-1wue783

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka malinowa

Pyszna, słodka i rozgrzewająca...

Nalewka pigwowa

Dodane przez: Futka

Nalewka pigwowa

Propozycja na smaczną i aromatyczną...

Nalewka Ice

Dodane przez: Anitka0804

Nalewka Ice

Nalewka Ice ma bardzo intensywny...

Agrestówka

Dodane przez: AnetaJ

Agrestówka - nalewka agrestowa

Nalewka bardzo czasochłonna, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE