Nalewka jeżynowa

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

słodziutka jak miód o niesamowicie intensywnym smaku jeżynowym

Składniki:

  • - 1 litr jeżyn, ostrężyn, ostrężnic

    - 15 dkg cukru

    - 0,25 litra spirytusu

    - 0,5 litra wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny dajemy do słoja i przesypujemy cukrem. Szczelnie zamykamy słój i odstawiamy na 10 dni. Po 10 dniach wlewamy spirytus. Odstawić na kolejne 10 dni co parę dni potrząsać słojem. Po tym czasie nalewkę zlewamy do słoja, a jeżyny dobrze rozgniatamy i zalewamy wódką. Po tygodniu zlewamy wódkę ostrężynową do pierwszej zaprawy, mieszamy i przecedzamy na gazie. Rozlewamy do butelek. Nadaję się do picia po 6 miesiącach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować