Nalewka jarzębinowa ze śliwkami

4.5 (189 ocen)

  • 16666 godz. 40 min

Smak jesieni zamknięty w butelce. ;)

  • 16666 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g jarzębiny
    500 g śliwek
    1 laska cynamonu
    500 g cukru
    250 ml spirytusu
    125 ml wody
    1 cytryna
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka jarzębinowa ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarzębinę zbieramy z dala od ruchliwych dróg, myjemy, osuszamy i mrozimy przez całą noc.

    Do rondla wsypujemy jarzębinę, dodajemy śliwki bez pestek, cukier, sok z cytryny oraz laskę wanilii.

    Gotujemy przez dziesięć minut. Następnie studzimy, odcedzamy i mieszamy z wodą oraz spirytusem.
    Przygotowaną nalewkę zlewamy do butelek.

    Odstawiamy w ciemne miejsce na minimum miesiąc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jarzębina Nalewka Śliwki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować