NALEWKA JAŁOWCOWA

4.5 (195 ocen)

Lubię mieć własnoręcznie przygotowane preparaty na różne dolegliwości. Tą nalewkę spożywamy po kieliszku w razie niestrawności i przy przeziębieniach.

Składniki:

  • • 1 l spirytusu
    • 100 g cukru
    • 2 l wody
    • 50 g jagód jałowca
    • 2 g ziela angielskiego
    • 1,6 g mielonego cynamonu
    • 2 g skórki pomarańczowej
    • 3 g korzenia arcydzięgla
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka jałowcowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy do słoika i zalewamy 1 l spirytusu.
  • 2. Po 2 tygodniach przecedzamy przez lnianą ściereczkę, dodajemy 100 g cukru i 2 l wody.
  • 3. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie.
  • 4. Filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować kilka miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować