Nalewka gruszkowa

  • wyświetlono: 161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wspaniały, mocny smak i aromat.

kada
  • 20 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

1 kg gruszek
0,25 kg cukru
0,25 l spirytusu
0,25 l wódki

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka gruszkowa

  • 1. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • 2. Plastry układamy w słoju i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 dni. Co jakiś czas potrząsamy.
  • 3. Dolewamy wódkę i spirytus i odstawiamy na 1 miesiąc.
  • 4. Zlewamy trunek, filtrujemy i przelewamy do butelek.
  • 5. Nalewka powinna leżakować jeszcze 3 miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

nalewkagruszkowa

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka kawowa

Dodane przez: peggi

Nalewka kawowa

To pierwsza nalewka jaką wykonałam....

image-1a9ctdf

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka cytrynowa

Słodziutka i rozgrzewająca nalewka.

Nalewka jabłkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka jabłkowa

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: Beata12

Nalewka truskawkowa

Przepyszna nalewka z truskawek

Agrestówka

Dodane przez: AnetaJ

Agrestówka - nalewka agrestowa

Nalewka bardzo czasochłonna, ale...

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...