Dynia to warzywo równie wszechstronne jak i niedocenione. Aby to zmienić podaję kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem padło na „dyniówkę”:). To pyszna nalewka na długie jesienno – zimowe wieczowy.
Składniki:
Składniki:
• 500 gram dyni (waga po obraniu),
• 450 ml wódki 40 %,
• 50 ml spirytusu,
• 0,5 szklanki wody,
• około 200 gram cukru do smaku
Nalewka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię kroimy w dość drobną kosteczkę
2.Pokrojoną przekładamy do słoja. Całość zalewamy alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość słoja, potrząsając, czy obracając nim.
3.Powstały nalew filtrujemy. W celu posłodzenia nalewki przygotowujemy syrop z wody i cukru. Ostygnięty syrop łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać końcowy smak przygotowujemy mniej lub więcej syropu.
Następnie całość przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.
Komentarze