Nalewka dyniowa

4.46 (156 ocen)

Dynia to warzywo równie wszechstronne jak i niedocenione. Aby to zmienić podaję kolejny przepis z jej udziałem. Tym razem padło na „dyniówkę”:). To pyszna nalewka na długie jesienno – zimowe wieczowy.

Składniki:

  • Składniki:
    • 500 gram dyni (waga po obraniu),
    • 450 ml wódki 40 %,
    • 50 ml spirytusu,
    • 0,5 szklanki wody,
    • około 200 gram cukru do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie dyni 1. Dynię kroimy w dość drobną kosteczkę
  • zalanie alkoholem 2. Pokrojoną przekładamy do słoja. Całość zalewamy alkoholem, tak aby kostki dyni były zakryte. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas dobrze jest przemieszać zawartość słoja, potrząsając, czy obracając nim.
  • filtrowanie 3. Powstały nalew filtrujemy. W celu posłodzenia nalewki przygotowujemy syrop z wody i cukru. Ostygnięty syrop łączymy z nalewką. Dokładnie mieszamy. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać końcowy smak przygotowujemy mniej lub więcej syropu.
    Następnie całość przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na około 4 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować