Nalewka aroniowa

4.5 (151 ocen)

Nalewka idealna na jesienne i zimowe długie wieczory zarówna na zimno jak i na ciepło jako grzaniec. Moc witamin i radości ;)

Składniki:

  • Produkty potrzebne do przepisu:
    • 3 litry wody
    • 2 kg aronii
    • 400 liści wiśni
    • 2 kg cukru
    • 1 litr spirytusu
    • 1 kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka aroniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aronie i liście umyć. Następnie aronie i liście zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 20 – 30 min.
    Odstawić na 24 godz., przecedzić i dodać kwasek cytrynowy.
    Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
    Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki (moc ok. 20 %).

Porady

Wersja z mniejsze ilości: • 3 szkl. wody • 140 liści wiśni • 2 szk. aronii • 1 szk.l cukru • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować