Nalewka aroniowa

  • wyświetlono: 2152 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nalewka idealna na jesienne i zimowe długie wieczory zarówna na zimno jak i na ciepło jako grzaniec. Moc witamin i radości ;)

Składniki

Produkty potrzebne do przepisu:
• 3 litry wody
• 2 kg aronii
• 400 liści wiśni
• 2 kg cukru
• 1 litr spirytusu
• 1 kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka aroniowa

  • 1. Aronie i liście umyć. Następnie aronie i liście zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 20 – 30 min.
    Odstawić na 24 godz., przecedzić i dodać kwasek cytrynowy.
    Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
    Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki (moc ok. 20 %).

Porady

Wersja z mniejsze ilości:
• 3 szkl. wody
• 140 liści wiśni
• 2 szk. aronii
• 1 szk.l cukru
• 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczylakonkurs_nalewkinalewka aroniowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

nalewka z jeżyn

Dodane przez: Beata12

nalewka jeżynowa

super aromatyczna nalewka z leśnych...

Nalewka miętowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka miętowa

Nalewka ma bardzo ładny zielony...

nalewka malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka malinowa

Nalewka ta ma piękny kolor i smak...

Nalewka mandarynkowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka mandarynkowa

Nalewka mandarynkowa pięknie pachnie...

Nalewka gruszkowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa wymaga wiele...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...