Nalewka ananasowa tzw. ananasówka

4.42 (156 ocen)

Specjalnie na konkurs postanowiłam zrobić nalewkę ananasową. Wyszła przepyszna (próbowałam przed wlaniem do butelek) - teraz leżakuje 14 dni, aby się całkowicie "przegryzła" i nabrała odpowiedniego smaku.

Składniki:

  • 3/4 dojrzałego świeżego ananasa
    0,7 litra spirytusu 98%
    0,40 dkg cukru
    0,8 litra wody
Wystaw ocenę:

4.42 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka ananasowa tzw. ananasówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w słoju 1. Ananasa obrać i pokroić na mniejsze części - najlepiej w kostkę. Owoce przełozyć do większego słoja i zalać spirytusem (owoce muszą byc zalane w całości przez alkohol).
  • 2. Słoik nie zakręcać do końca (ma dopływać lekko powietrze) i umieścić w ciepłym - jasnym pomieszczeniu na całe 4 do 5 dni. Można codziennie lekko potrząsnąc słojem.
  • 3. Po 4 dniach zlać płyn ze słoika (owoce wykorzystać do innych celów).
  • filtrujemy 4. Zagotować wodę z cukrem i lekko ostudzić - syrop ma być ciepły. Wymieszać syrop ze zlanym wczesniej płynem i przefiltrować przez filtry do kawy lub bibułę.
  • 5. Przelać do butelek i szczelnie zamknąć. Odstawić w ciepłe, ale ciemne miejsce do leżakowania - myslę, że najlepiej na 14 dni, a nawet więcej.

Porady

Jeśli ktoś lubi mniej mocne nalewki, to proponuję dac troszkę więcej wody - np. 0,9 litra. Jeśli ktoś ma spirytus 60% (jest taki w Polsce - nazywa sie nalewkowy), to proponuję dac mniej wody i troszkę mniej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować