Naleśniki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealne zarówno na śniadanie i kolację ;]

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 6-7 sztuk

    2 łyżki mąki żytniej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli/ szczypa cukru
    mleko - ile zabierze

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, smażymy na oleju rzepakowym/słonecznikowym na dużym ogniu, dodając kropelkę oleju przed każdym plackiem.
    Doskonale smakują z twarogiem i domowymi konfiturami

    NALEŚNIKI ZEBERKA - trochę ciasta odlewamy do drugiej miski i dodajemy do niego kakao. Smażąc naleśniki najpierw wylewamy ciasto białe, a potem "malujemy" wzorki ciastem ciemnym ;]

Porady

Ciasto naleśnikowe można barwić dowolnie! Możemy dodawać zarówno barwniki spożywcze jak i naturalne ;] Kolorowe naleśnikisą bardzo oryginalne i równie smaczne jak te zwykłe ;] -- w opini dzieci są ZNACZNIE SMACZNIEJSZE :D

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy