Naleśnikowy torcik rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy- aż puści sok. W tym czasie przyrządzamy naleśniki. Mąkę, jajko, , syrop, ekstrakt i szklankę płynu razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Rabarbar wraz z sokiem dokładnie miksujemy a następnie przez sitko odcedzamy z reszty soku. Na jeden naleśnik smarujemy warstwą odsączonego rabarbaru, przykrywamy drugim naleśnikiem. Nakładamy warstwę jogurtu i mussli, przykrywamy następnym naleśnikiem. Znów nakładamy warstwę jogurtu a na niego posiekane bakalie. I tak bawimy się nadzieniem aż do skończenia naleśników. Możemy na koniec ozdobić torcik kleksami bitej śmietany .
Komentarze