Naleśnikowy torcik rozmaitości

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie i bardzo smaczne :)

Składniki:

  • - 250 gr mąki
    - 1 jajko
    - 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 1 łyżka syropu klonowego
    - jogurt naturalny
    - bakalie
    - mussli śniadaniowe
    - 3-4 łodygi rabarbaru + cukier do jego zasypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnikowy torcik rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy- aż puści sok. W tym czasie przyrządzamy naleśniki. Mąkę, jajko, , syrop, ekstrakt i szklankę płynu razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
    Rabarbar wraz z sokiem dokładnie miksujemy a następnie przez sitko odcedzamy z reszty soku. Na jeden naleśnik smarujemy warstwą odsączonego rabarbaru, przykrywamy drugim naleśnikiem. Nakładamy warstwę jogurtu i mussli, przykrywamy następnym naleśnikiem. Znów nakładamy warstwę jogurtu a na niego posiekane bakalie. I tak bawimy się nadzieniem aż do skończenia naleśników. Możemy na koniec ozdobić torcik kleksami bitej śmietany .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować