Naleśnikowy torcik na zimno z masą śmietanową i truskawkami

  • wyświetlono: 534 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Naleśniki są świetnym tematem kulinarnym i nie muszą być nudne… Mimo że przygotowanie torcika jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto poczekać. Prezentuje się przepięknie, a smakuje rewelacyjnie. Wspaniała propozycja np. na urodzinowe przyjęcie dla dzieci i nie tylko.

  • 6 porcje
  • 70min

Składniki

Składniki : (tortownica o średnicy 17 cm)
na naleśniki :
1 szklanka mleka,
ok. 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej,
ok. 170 g maki pszennej,
2 łyżki oleju rzepakowego ,
2 jajka,
1 łyżeczka ksylitolu (może być cukier),
½ łyżeczki karobu ( lub płaska łyżeczka kakao)
szczypta soli,
2-3 krople aromatu śmietankowego,
masa do posmarowani naleśników:
200 ml śmietany 30% ,
100 ml gorącej wody,
galaretka poziomkowa (truskawkowa),
oraz środek:
400 ml śmietany 30%
100 ml gorącej wody,
galaretka krystaliczna przezroczysta smak cytrynowy,
łyżeczka żelatyny,
oraz do dekoracji:
starta czekolada do dekoracji ( u mnie białą, mleczna, gorzka),
kilka truskawek, listki mięty do dekoracji (opcjonalnie),

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśnikowy torcik na zimno z masą śmietanową i truskawkami

  • 1. naleśniki :
    Oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie składniki łączymy razem tylko białka ubijamy osobno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni naleśniki aż zużyjemy całe ciasto. Z podanej ilości wychodzi mi ok. 6-7 naleśników. Naleśniki wykładamy każdy na osobnym talerzu. studzimy.
    masa do posmarowani naleśników:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając. Masą smakujemy każdy naleśnik, tak by pokryła cały naleśnik widoczną warstwą. Naleśnik który będzie na dnie formy również smarujemy, jeśli wystaje z formy to niepotrzebną cześć odcinamy. Tak przygotowane naleśniki wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje, następnie zwijamy w ruloniki i ponownie wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie naleśniki kroimy w talarki o szerokości około 3 cm. Pokrojone naleśniki układamy wkoło foremki, warstwa na warstwie.
    środek:
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając. Masę wlewamy do środka naleśnikowych ślimaczków, wyrównujemy wierz, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy.
    Smacznego!

Porady

Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Czasem wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 15-20min)
Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkiurodzinyDesernaleśnikido kawydla dzeciKinder Bal
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik naleśnikowy zebra

Dodane przez: dorota w

Torcik naleśnikowy zebra

Torcik złożony z dwóch rodzajów...

Naleśnikowy torcik z jabłkami

Dodane przez: Mienta

Naleśnikowy torcik z jabłkami

Delikatne naleśniki pachnące cytryną...

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Dodane przez: mysza75

Torcik naleśnikowo-budyniowo-pomarańczowy

Torcik z którym każdy sobie poradzi...

Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

Dodane przez: Cukiereczek

Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

Zachwyciłam moją rodzinę serwując...

Pyszne naleśniki waniliowo-truskawkowe z musem śmietanowo-truskawkowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Waniliowe naleśniki z truskawkami i musem...

Idealne na danie główne bądź jako...

tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Dodane przez: tycjanowa

Tort naleśnikowy z mascarpone i owocami

Naleśniki nieodmiennie kojarzą...