Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą

4.5 (150 ocen)

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą proponuje na przystawkę lub danie główne. Ta włoska propozycja smakuje pysznie – idealnie łączy smak delikatnego sera i soczystych pomidorów.

Składniki:

  • Składniki na ok. 9 szaszłyków:
    Ciasto:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 2 małe jajka,
    • duże jajko,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • Sól do smaku,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia
    Nadzienie:
    • 2 duże kulki mozzarelli w zalewie,
    • Garść świeżych liści bazylii,
    • Ok. 8 plasterków wędliny,
    • Ok. 27 -30 sztuk pomidorków koktajlowych
    Dodatkowo:
    • Wykałaczki do szaszłyków
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przystawki

Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. Mleko przelewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • przygotowanie składników 2. Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki myjemy i osuszamy.
  • nakładanie nadzienia 3. Na każdym naleśniku układamy kolejno listki bazylii, plasterki wędliny oraz ser mozzarella. Wzdłuż jednego z brzegów nakładamy pomidorki (po 3-4). Całość zwijamy formując rulon.
    Uformowany rulon kroimy w grube plasterki. Spinamy po 3 wykałaczką do szaszłyków. Podajemy
    Przed podaniem całość można skropić octem balsamicznym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować