Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą proponuje na przystawkę lub danie główne. Ta włoska propozycja smakuje pysznie – idealnie łączy smak delikatnego sera i soczystych pomidorów.
Składniki:
Składniki na ok. 9 szaszłyków:
Ciasto:
• ¾ szklanki mąki,
• 2 małe jajka,
• duże jajko,
• 1,5 szklanki mleka,
• Sól do smaku,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia
Nadzienie:
• 2 duże kulki mozzarelli w zalewie,
• Garść świeżych liści bazylii,
• Ok. 8 plasterków wędliny,
• Ok. 27 -30 sztuk pomidorków koktajlowych
Dodatkowo:
• Wykałaczki do szaszłyków
Naleśnikowe szaszłyki z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki wylewając jego porcje na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
2.Ser mozzarella odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki myjemy i osuszamy.
3.Na każdym naleśniku układamy kolejno listki bazylii, plasterki wędliny oraz ser mozzarella. Wzdłuż jednego z brzegów nakładamy pomidorki (po 3-4). Całość zwijamy formując rulon.
Uformowany rulon kroimy w grube plasterki. Spinamy po 3 wykałaczką do szaszłyków. Podajemy
Przed podaniem całość można skropić octem balsamicznym.
Komentarze