Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Osobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone!

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 150ml śmietanki 30%
    150ml mleka
    50ml wody gazowanej
    1 szklanka mąki
    3 jajka
    1 łyżka cukru
    2 łyżki oleju

    barwniki:
    2 łyżki zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby
    2-3 łyżki soku z buraka
    opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego

    nadzienie:
    400g serka śmietankowego
    3 łyżki cukru waniliowego
    świeże truskawki
    kiwi
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Naleśniki

Naleśnikowe szaszłyki shreka i fiony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie), do drugiej sok z buraka, wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut.
    Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewać sporą porcję ciasta (naleśniki mają być grube), smażyć na małym ogniu z obu stron. Należy pilnować, by naleśniki nie przypiekły się zbyt mocno, inaczej stracą kolor.
    Serek wymieszać z cukrem. Każdy naleśnik posmarować serkiem, zwinąć w rulonik.
    Truskawki umyć, kiwi obrać, owoce pokroić w grube plasterki.
    Naleśniki pokroić na 2cm kawałki, nadziać na patyczki do szaszłyków na przemian z owocami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować