Naleśnikowe ślimaki makowe z masą w czekoladowym fondue

0 (0 ocen)

  • 30 min

Masa truskawkowo-mascarpone. Ciasto z dodatkiem maku. Rozpływają się w ustach, a dodatek czekolady z fondue czyni je bardziej pysznymi.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    mąka pszenna 1.5 szklanki
    mleko 1 szklanka
    woda niegazowana 1 szklanka
    Jajko 1 sztuka
    mak suchy 3 łyżki

    masa truskawkowo-mascarpone:
    konfitura truskawkowa domowej roboty 5 łyżek
    serek mascarpone 125 gramów

    fondue:
    czekolada gorzka 140 gramów
    śmietanka kremowa 30% 1/3 szklanki
    cynamon 0.5 łyżeczki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnikowe ślimaki makowe z masą w czekoladowym fondue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, woda, jajko, mak) dokładnie razem miksujemy, przy czym nie blenderem - mak ma być w ziarenkach. Najlepiej mikserem lub trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 20 minut, by mąka napęczniała. Smażymy naleśniki z dwóch stron.
  • masa 2. Konfiturę truskawkową (najlepiej domowej roboty) miksujemy razem z serkiem mascarpone.
  • 3. Naleśniki smarujemy cienko przygotowaną masą truskawkowo-serkową. Zwijamy ciasno w ruloniki i dzielimy nożem na mniejsze części - tzw. ślimaczki. Masa ma się przykleić do ciasta i ślimaczki mają się nie rozwijać.
  • 4. Czekoladę topimy na parze, dokładnie mieszamy ze śmietanką oraz cynamonem. Przekładamy do naczynia fondue. Ślimaczki nadziewamy na patyczki i maczamy w ciepłej czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować