Jest to jeden z moich przepisów na dania dla córeczki Basi. Staram się by przygotowywane dla niej potrawy były kolorowe, radosne, a do tego smaczne i zdrowe
Naleśnikowe ślimaczki z sosem z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• z mąki, wody, mleka robimy ciasto na naleśniki,
• rozlewamy na dwie równe części,
• do jednej połowy dodajemy kakao, do drugiej kurkumę i przyprawę do deserów,
• smażymy naleśniki,
2.• żurawinę gotujemy w niewielkiej ilości wody kilka minut,
• 1/3 żurawiny odkładamy, resztę miksujemy z wodą z gotowania i 1 łyżką śmietany na gładką masę,
3.• twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy odłożoną żurawinę, 2 łyżki śmietany i przyprawę do deserów,
• mieszamy, rozsmarowujemy na naleśnikach, zwijamy w rulon,
• kroimy naleśniki na cztery, pięć kawałków,
4.• układamy na talerzu naprzemiennie żółte i brązowe kawałki naleśników,
• podajemy z sosem z suszonej żurawiny
Komentarze