Naleśnikowe ślimaczki makowe z masą w czekoladowym fondue

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z dodatkiem maku, wewnątrz masa truskawkowo-mascarpone. Ślimaczki rozpływają się w ustach, a dodatek czekolady z fondue czyni je bardziej pysznymi.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NALEśNIKOWE:
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - woda niegazowana: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - mak suchy: 3 łyżki
    MASA TRUSKAWKOWO-MASCARPONE:
    - konfitura truskawkowa (domowej roboty): 5 łyżek
    - serek mascarpone: 125 gramów
    FONDUE:
    - czekolada gorzka: 140 gramów
    - śmietanka kremowa 30%: 0.33 szklanki
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśnikowe ślimaczki makowe z masą w czekoladowym fondue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, woda, jajko, mak) dokładnie razem miksujemy, przy czym nie blenderem - mak ma być w ziarenkach. Najlepiej mikserem lub trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 20 minut, by mąka napęczniała. Smażymy naleśniki z dwóch stron.
  • masa 2. Konfiturę truskawkową (najlepiej domowej roboty) miksujemy razem z serkiem mascarpone.
  • 3. Naleśniki smarujemy cienko przygotowaną masą truskawkowo-serkową. Zwijamy ciasno w ruloniki i dzielimy nożem na mniejsze części - tzw. ślimaczki. Masa ma się przykleić do ciasta i ślimaczki mają się nie rozwijać.
  • 4. Czekoladę topimy na parze, dokładnie mieszamy ze śmietanką oraz cynamonem. Przekładamy do naczynia fondue. Ślimaczki nadziewamy na patyczki i maczamy w ciepłej czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować