Naleśnikowe rożki z sosem warzywno-mięsnym

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie wymyśliłem z nudów

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki :
    3 jajka
    szczypta soli
    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka i 1,5 szklanki wody
    olej

    Sos :
    400 g piersi z kurczaka/karkówki
    2 papryki
    2 cebule
    1 puszka groszku/fasoli
    4 marchwie
    sól,pieprz,majeranek,ziarnka smaku
    1 kostka rosołowa
    natka pietruszki
    ketchup,majonez
    100 g sera

Naleśnikowe rożki z sosem warzywno-mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki :
    Do miski wbijamy 3 jajka z odrobiną soli,dodać mąkę, wlać mleko i wodę,odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.Gotowe naleśniki zwijamy w rożki.

    Sos:
    Na patelnię wlewamy ok. 4 łyżek oleju następnie mięso myjemy i kroimy w kostkę,smażymy na złocisty kolor z dodatkiem odrobiny kurkumy.Cebulę obrać pokroić w pół-prążki.Marchew obieramy i gotujemy aż do miękkości.Paprykę oczyszczamy i kroimy w małe plasterki.Do usmażonego uprzednio mięsa dorzucamy marchew,cebulę,paprykę,groszek/fasolkę,dodajemy sól,pieprz,ziarnka smaku,natkę pietruszki,można dorzucić 1 kostkę rosołową i smażymy wszystko razem ok. 25 min. na koniec dajemy 100 g ketchupu,majonezu i sera startego jeszcze raz wymieszać i gotowy sos włożyć do przygotowanych rożków z naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy