Naleśnikowe rożki z sosem warzywno-mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Naleśniki :
Do miski wbijamy 3 jajka z odrobiną soli,dodać mąkę, wlać mleko i wodę,odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymiksować i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.Gotowe naleśniki zwijamy w rożki.
Sos:
Na patelnię wlewamy ok. 4 łyżek oleju następnie mięso myjemy i kroimy w kostkę,smażymy na złocisty kolor z dodatkiem odrobiny kurkumy.Cebulę obrać pokroić w pół-prążki.Marchew obieramy i gotujemy aż do miękkości.Paprykę oczyszczamy i kroimy w małe plasterki.Do usmażonego uprzednio mięsa dorzucamy marchew,cebulę,paprykę,groszek/fasolkę,dodajemy sól,pieprz,ziarnka smaku,natkę pietruszki,można dorzucić 1 kostkę rosołową i smażymy wszystko razem ok. 25 min. na koniec dajemy 100 g ketchupu,majonezu i sera startego jeszcze raz wymieszać i gotowy sos włożyć do przygotowanych rożków z naleśników.
Komentarze