Zawsze nasmażę za dużo naleśników, więc muszę je potem zagospodarować.. tym razem wymyśliłam roladki :))
Składniki:
6 usmażonych wcześniej naleśników
farsz :
1,5 wędzonego udka z kurczaka bez skóry i kości
50 g boczku wędzonego
150 g małych pieczarek + 1 pokrojona w kostkę cebula + olej do przesmażenia
1 ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka lub 2 łyżki mrożonej
mała garstka posiekanej natki pietruszki
1 rozbełtane jajko + 2 łyżki gęstej śmietany + 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - do zagęszczenia farszu
po 1 cienkim, wąskim plasterku szynki lub boczku wędzonego do obwiązania każdej roladki
50 - 100 g tartej mozzarelli do zapiekanek lub innego topliwego sera
pieprz świeżo mielony do farszu (sól w miarę potrzeby)
Naleśnikowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie produkty do farszu należy pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, wręcz posiekać.
Boczek lekko przesmażyć, jak puści soki dodać mięso z kurczaka i po 5 minutach odstawić.
Cebulę wrzucić na gorący olej, dodać posiekane pieczarki, lekko posolić, dodać pieprz i smażyć na małym ogniu aż do odparowania płynów.
Do miski wrzucić podsmażone mięso, pieczarki, pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko roztrzepane z mąką i śmietaną.
2.Składniki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.
Naleśniki rozłożyć na blacie zakładając do 1/3 jeden na drugi, na powstały prostokąt wyłożyć farsz i zrolować z dłuższego boku.
Powstałą roladę zawinąć dość ściśle w folię spożywczą i odstawić do schłodzenia przynajmniej na 2 godziny.
3.Zimną pokroić na krążki szerokości ok. 2 cm
4.Każdy obwinąć wąskim paskiem szynki lub boczku wędzonego, w miejscach gdzie może się rozwarstwić spiąć wykałaczką.
5.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach, przed końcem wierzch każdej roladki posypać tartym serem.
6.Smacznego !
Porady
Do tego świetnie pasuje czerwony pikantny barszczyk.
Komentarze