Naleśnikowe roladki

5 (144 ocen)

Zawsze nasmażę za dużo naleśników, więc muszę je potem zagospodarować.. tym razem wymyśliłam roladki :))

Składniki:

  • 6 usmażonych wcześniej naleśników
    farsz :
    1,5 wędzonego udka z kurczaka bez skóry i kości
    50 g boczku wędzonego
    150 g małych pieczarek + 1 pokrojona w kostkę cebula + olej do przesmażenia
    1 ugotowana i pokrojona w kostkę marchewka lub 2 łyżki mrożonej
    mała garstka posiekanej natki pietruszki
    1 rozbełtane jajko + 2 łyżki gęstej śmietany + 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej - do zagęszczenia farszu
    po 1 cienkim, wąskim plasterku szynki lub boczku wędzonego do obwiązania każdej roladki
    50 - 100 g tartej mozzarelli do zapiekanek lub innego topliwego sera
    pieprz świeżo mielony do farszu (sól w miarę potrzeby)
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Naleśnikowe roladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13mtqcc 1. Wszystkie produkty do farszu należy pokroić w jak najdrobniejszą kostkę, wręcz posiekać.
    Boczek lekko przesmażyć, jak puści soki dodać mięso z kurczaka i po 5 minutach odstawić.
    Cebulę wrzucić na gorący olej, dodać posiekane pieczarki, lekko posolić, dodać pieprz i smażyć na małym ogniu aż do odparowania płynów.
    Do miski wrzucić podsmażone mięso, pieczarki, pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i jajko roztrzepane z mąką i śmietaną.
  • image-2avrtaa 2. Składniki delikatnie wymieszać, doprawić do smaku.
    Naleśniki rozłożyć na blacie zakładając do 1/3 jeden na drugi, na powstały prostokąt wyłożyć farsz i zrolować z dłuższego boku.

    Powstałą roladę zawinąć dość ściśle w folię spożywczą i odstawić do schłodzenia przynajmniej na 2 godziny.
  • image-08eoe36 3. Zimną pokroić na krążki szerokości ok. 2 cm
  • image-1i033mm 4. Każdy obwinąć wąskim paskiem szynki lub boczku wędzonego, w miejscach gdzie może się rozwarstwić spiąć wykałaczką.
  • image-1bphltg 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 - 30 minut w 180 stopniach, przed końcem wierzch każdej roladki posypać tartym serem.
  • image-1mdgl68 6. Smacznego !

Porady

Do tego świetnie pasuje czerwony pikantny barszczyk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować