Naleśnikowe pucharki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

W tak przygotowanych naleśnikowych miseczkach można podawać nie tylko lody. Doskonale smakują podane w nich sałatki owocowe lub musy owocowe.Po zjedzeniu ich zawartości chrupiemy naleśniki :). Moje dzieci uwielbiają takie deserki.

Składniki:

  • Patelnia o średnicy 22 cm

    Ciasto na około 6 naleśników
    • ¾ szklanki mąki,
    • 1 duże jajko,
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia,

    • Szklanki lub literatki
    Dodatkowo:
    • Ulubione lody ( u mnie 0,7 l lodów waniliowo-czekoladowych),
    • Dowolne sezonowe owoce do dekoracji ( u mnie 1 szklanka malin i 0,5 szklanki borówki amerykańskiej)

Naleśnikowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • nałożone naleśniki 2. Każdy naleśnik układamy na odwrocie szklanki kształtując kształt pucharka lodowego.
    Piekarnik rozgrzewamy. Do nagrzanego wkładamy naleśniki wraz ze szklankami. Pozostawiamy je na około 15 minut w ciepłym piekarniku.
    Po wyjęciu zdejmujemy ze szklanek.
  • 3. Przygotowane pucharki napełniamy lodami. Dekorujemy owocami. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy