W tak przygotowanych naleśnikowych miseczkach można podawać nie tylko lody. Doskonale smakują podane w nich sałatki owocowe lub musy owocowe.Po zjedzeniu ich zawartości chrupiemy naleśniki :). Moje dzieci uwielbiają takie deserki.
Składniki:
Patelnia o średnicy 22 cm
Ciasto na około 6 naleśników
• ¾ szklanki mąki,
• 1 duże jajko,
• 1,5 szklanki mleka
• 2 łyżki cukru
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Olej do smażenia,
• Szklanki lub literatki
Dodatkowo:
• Ulubione lody ( u mnie 0,7 l lodów waniliowo-czekoladowych),
• Dowolne sezonowe owoce do dekoracji ( u mnie 1 szklanka malin i 0,5 szklanki borówki amerykańskiej)
Naleśnikowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.
2.Każdy naleśnik układamy na odwrocie szklanki kształtując kształt pucharka lodowego.
Piekarnik rozgrzewamy. Do nagrzanego wkładamy naleśniki wraz ze szklankami. Pozostawiamy je na około 15 minut w ciepłym piekarniku.
Po wyjęciu zdejmujemy ze szklanek.
Komentarze